Któż z nas nie gustuje w małej czarnej o poranku?

Właściwości kawy są ogólnie znane. Pobudza organizm, zwiększa ciśnienie krwi, doskonale smakuje. Wielu z nas uwielbia spożywać dobrze zaparzoną kawę z rana. Od małej czarnej często zaczynamy dzień i funkcjonowanie, budzimy się z nocnego odpoczynku i stajemy na nogach. Jednak jakie są gatunki kawy? W Polsce najbardziej popularna jest Arabica, jej odmiany i rozmaite sposoby palenia. Jednak czy to jedyna odmiana tak lubianego kawowca?
Arabica jest niewątpliwie najbardziej powszechną kawą nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Jej znane mutacje występują w wielu mieszankach (blendach) kawowych znanych marek. Bourbon, Typica, Caturra, Kent, Blue Mountain, Arabika Jamajska, z Ekwadoru, Brazylii to tylko nieliczne rodzaje Arabiki różniące się niuansami smakowymi spowodowanymi warunkami klimatycznymi panującymi w danym regionie - podobnie jak szczepy winogron. Arabika ma delikatny smak, ziarna są podłużne z niewielką ilością kofeiny. Czy jesteśmy zdani tylko na Arabikę? Jest jeszcze Robusta. Ta odmiana jest także popularna. Często występuje w blendach z Arabiką. Robusta zawiera znacznie więcej kofeiny - więc i lepiej 'stawia na nogi', ma mocniejszy smak.
Tylko dwie odmiany kawy to dość mało dla konesera tego naparu. Co z Liberiką? To już trzeci rodzaj kawowca - zdecydowanie mniej popularny, lecz to swoisty biały kruk wśród kaw. Liberika to rzadki gatunek kawy pochodzący z Liberii. Dlaczego kawosze delektują się Liberiką? Ponieważ owoce tego kawowca rodzą się nieregularnie, są zbierane ręcznie i często ręcznie selekcjonowane. Porównując z Arabiką Liberika ma aromat znacznie słabszy, jednak ziarna Liberiki suszone są często na słońcu i to daje im niepowtarzalny smak doceniany przez koneserów. Spytaj się o Liberikę w swoim sklepie to ewentualnie zobaczysz wielkie oczy u sprzedawcy.